21.4.12

Jota in klobase za poletne kurjače (metafora o zamejstvu)

  Recimo, da se skupina ljudi zapre v veliko stanovanje. Januar je. Piha burja, temperatura je blizu ničle. Okna so zaprta in prekrita s polkni. Najglasnejši v tej skupini stalno opozarjajo: "Moramo kuriti. Zunaj je mraz. Piha burja. Ne hodimo ven."
Foto blogvacanza.com

Minevajo tedni. Medtem ko na ulici pred hišo cvetejo češnje, najglasnejši še vedno opozarjajo: "Moramo kuriti. Zunaj je mraz." Med najglasnejšimi nastane spor. Eni trdijo, da je zunaj pet stopinj pod ničlo, eni trdijo, da je ničla. Zato je v stanovanju neprestan prepir o tem, koliko polen je treba metati v peč in kaj jesti: klobase ali joto. Vroča čokolada sklene vsako kosilo in večerjo.
V stanovanju začnejo tudi pisati glasilo. V njem seveda piše, da je mraz. Najglasnejši se tudi z objavami v glasilu prepirajo, ali je precej mraz ali pa zelo mraz.
Nekateri, ki so se dotlej držali v svojih sobah, pogledajo skozi okno. Med špranjami v polknih ugotovijo, da je svetlo do osmih zvečer. Zato dvignejo prstek in rečejo: "Ko smo prišli sem, je bil januar in so bili dnevi kratki. Zdaj se zdi, da so dnevi dolgi. Ni morda poletje?"
Vsi ti, ki so bili dotlej glasni, se zdrznejo. "Neumnosti," odgovorijo in še naprej vztrajno naročajo polena. Glasilo še naprej objavlja njihove razprave o tem, ali je precej mraz ali pa zelo mraz in povrhu objavlja še kuharske recepte za zimske jedi.
Tisti, ki verjamejo, da je zunaj poletje, se zaprejo v svoje sobe ali pa zaloputnejo vhodna vrata in za vedno odidejo iz stanovanja z brisačo in kopalkami pod pazduho.
Glasilo bere vse manj ljudi. Tisti, ki so odšli, ga seveda ne naročajo. Tisti, ki so se zaprli v svoje sobe, raje gredo na internet in prek web-cama sanjavo spremljajo dogajanje na dalmatinskih plažah.
Denar, ki je v stanovanjski blagajni, najglasnejši še naprej vlagajo v nakupovanje polen za kurjenje in naročanje zimskih jedi. Mlade v stanovanju učijo kuhati vročo čokolado. Manj mladi so vsi odlični kurjači.
Ko je denarja nekaj manj, nastane nekaj panike. Toda od zunaj se oglasijo prijatelji tistih, ki trdijo, da je še zima. Gre za prodajalce polen in prodajalce pripravljenih zimskih jedi: "Mi vam bomo pomagali, in sicer tako da vam poračunamo popust. In še nekaj izvodov vašega časopisa bomo kupili."
In tako stanovalci zamudijo najlepše: pomlad in poletje. V stanovanju je zrak vse bolj zatohel. Med štirimi zidovi se še vedno prepirajo, koliko polen je treba dati v ogenj in kaj je treba pripraviti za kosilo: joto ali klobase.

Ni komentarjev:

Objavite komentar