16.11.12

Veverice (od Kalca do Černica)

Newyorška veverica (foto Verč)


veverica muklja; veverica pleza, skače po drevju; pleza kot veverica
• ekspr. poglej, kakšna veverica je ljubka, 
živahna ženska

(Iz Slovarja slovenskega knjižnega jezika)

Livio Semolič je bil slikovit, ko je najprej nanizal zneske, namenjene manjšini (...) Potem je dvignil roko in s kazalcem in sredincem zastrigel v zrak: "Ck, ck, ck ..."
(Primorske novice, 9. 11.2012)

***

Nikoli več jih ne bo, kot jih je nekdaj bilo. Delovnih mest namreč. Vrtinec krize srka vase vse in zdaj utaplja tudi slovenske organizacije v Italiji. Ni treba čakati na zadnje razplete v Rimu. Narodna in študijska knjižnica (NŠK) je nekatere že poslala na čakanje. Le še čakamo na naslednji - prosto po Semoliču - ck, ck, ck ...
Smo lahko jezni? Smo. Nekateri bodo ostali brez službe, nekateri bodo vendarle ohranili svojo plačo. In ve se, kako je pri tem: eni zasluženo dobijo odpoved, a brco v zadnjo plat večkrat dobijo garači, medtem ko se lenuhi še naprej varno valjajo na fotelju ...
O imenih žrtev in krvnikov nikar. Ni prijetno. Eno samo izjemo si bom privoščil in imenoval eminentno žrtev: dr. Aleksej Kalc. Ne piše o fojbah, zato ga mediji redko omenjajo. Raziskuje mnogo manj "komercialna" zgodovinska poglavja. Tam so viri mnogo težje dostopni, zato je delo zahtevnejše. Za nameček je moral v NŠK - kar vem - opravljati tudi druga dela, ne samo svoje.
No, menda je v "manjšini" na seznamu kandidatov za odstrel. Kaj dodati? Nič. Še dobro, da ga je raziskovalna sla pravočasno privedla v univerzitetne kroge v Sloveniji. Pač, nikoli ni počival v arhivu NŠK, skakal je tudi na plano in se trudil v Sloveniji.
Taki so za zgled. Taki, ki ne mirujejo, ampak skačejo. O teh "zamejski" mediji redko poročajo. Saj, kako pa bi? Kateri medij bi si upal napisati, da visokoizobraženi novinarski garač Andrej Černic pri nas nima redne zaposlitve?
"Tu pri nas nismo zaposlili visokoizobraženega Černica, imamo pa lepo število ljudi, ki so v novinarstvo padli po znanih naključjih in takoj po srednješolski maturi." Kdo bi si upal napisati kaj takega?
Več je Slovencev v Italiji, ki niso dobili zaposlitve doma. Od družboslovcev do glasbenikov. Manjšinski krogi jih v glavnem imajo za veverice: pač, ljubke živali, ki pa jih ne gre držati doma ...
Da, manjšinske organizacije so zdaj sredi gospodarske krize. A moralna kriza sega mnogo nazaj v čas. Kdo ve, ali koga boli glava zaradi moralnega mačka in veveric.

14 komentarjev:

  1. Oseba ki ima potencial, da nekaj spremeni v dolocenem sistemu, je lahko "nevarna" za sistem kot tak(ki ponavadi nasprotuje spremembam, predvsem ce so neplanirane). Zato ali se oseba vkljuci, in posledicno prilagodi sistemu, ali si mora nujno poiskati zivljenski prostor nekje drugje (seveda obstajajo tudi neke vmesne nianse, a poenostavljam za vecino primerov). To je splosno veljavno pravilo, ne samo za manjsino (v Italiji poznamo beg mozganov in v Sloveniji ni nic boljse),in ta je morda tudi razlog, zaradi katerega imamo 2 krovni organizaciji ki trmasto ohranjata vsaka svojo usmeritev z utemeljitvijo "raznolikosti civilne druzbe".
    Vsekakor dejstvo, da gredo mladi "ven iz gnezda" se mi ne zdi napacno, prej obratno, saj ce se potem vrnejo, lahko prinesejo dragocene izkusnje in obogatijo skupnost. Vprasanje je seveda ce se vrnejo in vtis imam, da je odgovor povecini negativen, saj kdorkoli bo kdaj okusil nek meritokratski sistem (ali vsaj okolje kjer lahko vec ali manj svobodno dela to, kar si strastno zazeli), se bo stezka vrnil v sistem, ki preveckrat deluje na nemeritokratskem nacinu (nepotisticen?)in ne omogoca nekega svobodnega, gibanja na strokovnem podrocju. To je dejstvo, ki v veliki vecini primerov ima po mojem vecjo moc nad vsemi teorijami o pripadnosti, opredeljenosti ali zavednosti do narodnega okolisa.
    Glede odkrivanja manjsinskih "bad practices" in odprtega pisanja o tem pa bi opozoril, da tudi zahvaljujoc se socialnim omrezjem in internetu, dandanes lahko prebiramo precej pikre in polemicno argumentirane komentarje (veckrat je problem oblika, v kateri so predstavljeni). Prej omenjena omrezja in tehnologija pa tudi omogocajo, da nek posameznik ali majhna skupina ljudi veliko ucinkoviteje predstavi svoje ideje, in se lahko primerja z ze ustaljenimi, vecjimi forumi in praksami. V mislih imam npr. fenomen Slomedia ali tudi ta blog, kjer se veckrat zacne marsikatera debata o nasi stvarnosti. V zadnjih casih je npr.veliko govora o volitvah znotraj manjsine, o neki "revoluciji" ki naj bi se nujno morala udejaniti da bi se koncno uredilo veliko nedorecenih stvari. Koncept kot tak se mi zdi zanimiv in sprejemljiv, velike dvome pa imam glede dejanske izvedljivosti. Na obzorju ne vidim konkretnega detajla o tem, kako naj bi potem delovale stvari in takozvana organiziranost. Nihce (ali vsaj jaz nisem zasledil tega podatka) namrec ne postreze s kaksno projekcijo v bliznjo bodocnost,z nekimi konkretnimi scenariji, ki bi se lahko razvili iz teh gorece opevanih in zahtevanih volitev. Vtis imam, da se predlaga rusenje necesa brez di bi sploh vedli, kaj naj bi se gradilo potem. Veliko je govora o opredelitvi za pripadnost v tej "novi" skupnosti, a nihce ne pove v detajlu za kaj naj bi se sploh tocno opredelili (poleg tega da opredelitev oznaci neko aktivno dejanje, medtem ko pripadnost nima istega pomena, saj je lahko tudi pasivna). Skratka, veliko hujskanja o resevanju "naroda" in malo (ali nic) smernic za bodocnost. Paolo Tanze

    OdgovoriIzbriši
  2. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  3. Avtor drugega komentarja naj se prosim podpiše. Potem lahko začnemo razpravo.
    Anonimnega obtoževanja ne odobravamo.

    OdgovoriIzbriši
  4. Komentar, ki se je pojavil na drugem mestu pod tem zapisom, smo morali odstraniti. Avtor (avtorica?) komentarja je namreč obtoževal(a) Alekseja Kalca, a se pri tem ni podpisal(a), tudi po našem povabilu. Vsako kritiko rade volje objavimo, anonimne obtožbe pa se nam zdijo nizkotne in podle. Jih ne odobravamo, zlasti če slutimo, da so v ozadju teh zapisov osebni interesi ali konflikt interesov.
    Peter Verč

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nizkotno in podlo je, objavljati nepreverjene podatke o dozdevno "eminentnih žrtvah" (kar naj bi bil Aleksej Kalc). Anonimni 8. dec. 2012 ni storil nič drugega kot to, da je navedel več podatkov, ki dajo jasno vedeti, da Alekseja Kalca ni mogoče uvrščati v kategorijo "eminentna žrtev", saj to prav gotovo ni. Aleksej Kalc dejansko ni ostal "na cesti", saj je že vrsto let redno zaposlen na Univerzi v Kopru (kar je mogoče preveriti tudi na spletnih straneh taiste univerze ter spletnih straneh, ki jih vodi Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS Slovenije - SICRIS). Ni mi jasno, zakaj Urednik Peter Verč to dejstvo hoče prikriti?? Še več. Ve celo, kdo je garač in kdo je lenuh: " ... a brco v zadnjo plat večkrat dobijo garači, medtem ko se lenuhi še naprej varno valjajo na fotelju ..." - Jezen sem ob takšnih pavšalnih ocenah. Še bolj pa sem jezen nad črtanjem zapisa, ki je bil verodostojen. Ali gospod Peter Verč dejansko meni, da on sam lahko napiše vse, kar se mu zazdi (tudi če so stvari nepreverjene)? In da se drug človek seriozno ne more izjavljati anonimno? (Tudi anonimno javljanje je dopustno in ga velja preveriti!)

      Izbriši
  5. Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  6. Če nekdo namerava kritizirati ali očitati, to lahko stori, a zgolj z imenom in priimkom, ki sta preverljiva. Anonimne obtožbe bomo sproti brisali ne glede na to, komu so namenjene.
    To je blog za razpravo, ni kraj za anonimke.

    OdgovoriIzbriši
  7. Bogi Aleksej, kako se ga lotevajo, ko pa je tako pridkan!

    Hrč, hrč... Veverička iz Trsta

    OdgovoriIzbriši
  8. Hrč, hrč, hrček ... Bogi Aleksej, bogi ...

    OdgovoriIzbriši
  9. Če nekdo namerava kritizirati ali očitati, to lahko stori, a zgolj z imenom in priimkom, ki sta preverljiva. Anonimne obtožbe bomo sproti brisali ne glede na to, komu so namenjene.
    To je blog za razpravo, ni kraj za anonimke.

    OdgovoriIzbriši
  10. Veverička (foto Verč)

    Status: na svojem teritoriju, ki meri od 20 do 30 ha ima več gnezd in skrivališč
    Velikost: telesna dolžina 25 do 30 cm, rep 20 do 25 cm
    Masa: 20 do 40 dkg
    Posebnost: veverica je eden naših največjih glodavcev.
    Značilno vedenje: veverica je dnevno aktivna, odlično pleza in skače. Pri lovljenju ravnotežja si pomaga z velikim košatim repom. Na tleh se ne počuti varno in se ne zadržuje dolgo.
    Razširjenost: splošna, od jadranske obale do drevesne meje (občasno jo zanese tudi v kakšen New York ...)
    Prehrana: predvsem vegetarijanska
    Ogroženost: zaenkrat ni videti, da bi bila ogrožena. (Je pa to njen bratec Volk.) Veverica ni lovna divjad in je preko celega leta zaščitena.

    OdgovoriIzbriši
  11. Veverička zvitorepka - zvito zvito zvito repka, kamor že bo padla, razkriva se - vnovič vnovčena - in vse prej kot solidarna. - SLK

    OdgovoriIzbriši
  12. Ogrožena? Zaenkrat ni videti, da bi to bila. Je pa to njen bratec Volk. - Urška

    OdgovoriIzbriši