25.2.12

Katerega spola je Trst?

Primorske novice, 24. 2. 2012

kapučino
PETER VERČ

Katerega spola je Trst?

 
Pri živalih ni težko ugotoviti, katera je samec in katera je samica. In čeprav videz včasih vara, tudi pri ljudeh takoj spoznaš, kdo je moški in kdo je ženska. Tudi na primer za Jan Morris bi danes vsi (pravilno) rekli, da je ženska, čeprav se je rodila kot moški. Zamenjava spola je pač možna.
Kako pa je z imeni mest? Težko. Nimajo ne mednožja ne hormonov. Italijanščina in slovenščina se zato ne moreta sporazumeti o spolu mesta na vrhu Jadrana. Za Slovence je Trst. Moški. Za Italijane je Trieste. Ženska.
Bog ne daj, da bi Slovenci popustili sosedom. Od vekomaj pravimo, da je Trst naš. Nikoli ne bomo rekli, da je naša. Z zamenjavo spola bi povzročili veliko zmede. O Titu bi se začelo govoriti, da je maja 1945 s Churchillom tekmoval za osvojitev dekleta. In neuki šolarčki bi mislili, da so bili partizani spretni ženskarji.
A ker se po pustu še nismo streznili, recimo, da Italijanom za hip ustrežemo. Priznamo, da je Trst stara, pozabljena gospa. Ime ji je Trieste in cele dneve poseda v apnenčastem naslonjaču s pogledom na morje.
Nima kaj početi, saj je nihče ne obišče. A ko pride 14. februar 2012, ji poštar prinese pisemce iz Anglije. Gospa Trieste najprej pomisli, da ji morda po toliko letih spet piše tisti Winston, ki ji je dvoril leta 1945. A ko odpre kuverto, razbere nenavaden pošiljateljev podpis. Ime mu je Lonely, po priimku je Planet. V gospo Trieste se je zaljubil na daljavo.
Lepa pravljica, kajne? A ni povsem izmišljena. Lonely Planet obstaja zares. Sicer ni gospod, ki bi pisal ženskam, a je ena najbolj znanih svetovnih založb, ki izdaja turistične vodnike. Na svoji spletni strani je prav na valentinovo objavil seznam desetih najlepših neopevanih mest na svetu. Trieste - pardon - Trst je na prvem mestu.
Bo to mesto znalo unovčiti to brezplačno reklamo? Vse kaže, da zdaj še ne. Oktobra lani je dekan Fakultete za arhitekturo v Trstu Giovanni Fraziano v pogovoru za 7. val dejal, da Trst v razvoju in ponudbi vse bolj zaostaja za Ljubljano, pa čeprav ima mnogo ugodnejšo lego in večji turistični potencial od slovenske prestolnice. V Trstu se pač nič ne premakne, je potožil.
In res, prav te dni poročamo, da kulturno zatohli in gospodarsko sopeči Trst zdaj hira tudi v prometni odrezanosti. Vse manj vlakov pelje tja.
Prav ima Jan Morris v naslovu svoje knjige: Trst in kaj pomeni nikjer.

Ni komentarjev:

Objavite komentar