16.10.12

Brezvetrje


Kaj imata skupnega letošnja Barcolana in slovenska narodna skupnost v Italiji?
Brezvetrje.
V nedeljo so se v Tržaškem zalivu jadrnice v glavnem zibale na vodi, ne da bi se premaknile niti za ped. Regato je pač zaznamovala bonaca. Jadrnica Esimit, ki je spet zmagala, je skozi cilj priplula šele po štirih urah, medtem ko je lani pot po treh stranicah opravila v dobrih petdesetih minutah.
Prav tako brez vetra v jadrih so tudi slovenske organizacije v Italiji. Dolgoročnih načrtov ni, ustvarjalnih prebliskov tudi ne in želja po spremembah se kaže zgolj v govorih in pogovorih, ne pa v dejanjih.
Prav gotovo so krive zaostrene gospodarske razmere. V njih tako Rim kot Ljubljana zategujeta pas, kar se posledično pozna tudi pri nas. Zgodovinskemu odseku Narodne in študijske knjižnice že grozi zaprtje. To je seveda žalostno in kliče k protestu.
Recimo takem, kakršnega so v soboto uprizorili uslužbenci slovenskih organizacij v Italiji. Zbrali so se na protestnem zborovanju tik pred konferenco o slovenski manjšini, ki jo je sklicala Dežela FJK. Zasedanje je bilo v Gorici.
Prav isti dan so Primorske novice objavile komentar Roberta Škrlja. V njem je koprski novinar spomnil, da Ljubljana in Rim strežeta po življenju slovenski narodni skupnosti v Italiji. Obenem pa se je vprašal, kaj so Slovenci v Italiji v zadnjih 15 letih sploh storili, da ne bi bili več v tem stanju odvisnosti od dveh prestolnic.
Citat iz Škrljevega komentarja sem v soboto zvečer objavil na facebooku in naglo se je zvrstilo več kot 30 komentarjev. Vprašanje je očitno zadelo v polno.
Slovenska narodna skupnost mora po mednarodnih dogovorih in državnih zakonih prejemati javno pomoč, vendar ne sme računati zgolj na to. Tudi iz lastnega zelnika mora nekaj zrasti.
Tu sploh ne mislim na to, da bi se manjšina morala obnašati kot podjetje. Ravnovesje med prihodki in odhodki je stvar gospodarstva, ne pa narodnih in jezikovnih skupnosti. A prav gotovo morajo vsi, naj bo narodna manjšina ali čipkarski krožek, imeti v sebi nekaj ustvarjalnosti. In zdi se mi, da tega izpita Slovenci v Italiji ne znamo opraviti.
In vendar sem zdaj krivičen. Kajti ni res, da Slovenci od Trsta do Trbiža niso ustvarjalni. Težava je nekje drugje. Zatakne se v kolesju naših organizacij. Manjšinski stroj vsrka zamisli, a nato ničesar ne izpljune. Zato vse tako žalostno miruje kot jadrnice na nedeljski Barcolani.
Prebral sem nekaj tega, kar so razni razpravljalci povedali na sobotni konferenci v Gorici. Mnogi se znajo jokati in kriviti druge za klavrni položaj, zelo redki so zmožni tudi pogleda vase. Skoraj nihče pa nima predlogov za izhod iz krize. Premnogim pa se napačno zdi, da je ključ vseh rešitev politika – recimo mnogim se zdi ključno, kakšen bo volilni zakon, koliko pokrajin bomo imeli, kdo bo na oblasti ...
A prav nič se ne bo spremenilo, če se ne bomo spremenili sami. Po lastni presoji. Kajti raje sami vzemimo odločitve, drugače bodo odločitve drugih vzele nas.
To nam sporoča tudi letošnja Barcolana. Res je, tako ali drugače zmagajo esimiti – se pravi velike jadrnice z bogatimi lastniki. Toda pri raznih drugih manjših jadrnicah smo videli, da je treba biti v brezvetrju iznajdljivi.
Zato ne hudujmo se, da piha slab veter, če še jader ne znamo razpeti.

(Radio Trst A, 16. 10. 2012)

9 komentarjev:

  1. To je zelo posrečena primerjava, Peter. Jadralci dobro vemo, da je pritoževanje nad vetrom najmanj uspešna izmed vseh taktik, ki jih imamo na razpolago. Tisti, ki raje čakajo, da se stanje samo od sebe spremeni, kot da bi si zavihali rokave, so ne samo zafrustrirani in neuspešni, pač pa včasih celo smrtno nevarni zase in za druge.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vse res, Peter, a hkrati je tudi vse nekoliko bolj zapleteno in razčlenjeno od tega, kar zgleda. Osebno nisem bil in -skromen vtis imam, da še vedno nisem- med tistimi, ki se predajajo brezvetrju. Verjetno je zbadljivka na račune tistih, ki jih bolj skrbijo pokrajine, volilni zakoni ipd. namenjena (tudi) meni. Ne bom dolgovezil, vendar pa verjemi, da nam (kot skupnost, z malo začetnico, ampak tudi kot državljane) ne more biti vseeno kdo bo upravljal državo, deželo, pa tudi pokrajine in občine, ker se dober del koristnih ali škodljivih sklepov in dejanj zgodi na teh ravneh, ne pa le na deklaracijah dobre volje, lepih idej in predlogov. Ni (le) stvar stolčkov, ki so, mimogrede, večkrat še kar neudobni (ne mislim na svojega). Če nas v odločujočih forumih ni, potem gre vse (še več) mimo nas.
    Ne razumi me slabo. Dobro je, da vsekakor stvari poveš, da provociraš, da lučaš svoje kamenje v mlako z željo, da nastane val, ki je vedno koristen.
    @Jasna: verjemi, da ne le tebe, vendar mariskoga zamika želja po predaji vetru, ki naj nas z vso silo odpelje v nove kraje, v brezskrbnost, v vedno nova obzorja, z ladjo, ki nima sidra. Tudi sam sem večkrat sanjal o eksotičnih krajih, kjer je lepo živeti in lepo umreti. Naposled pa sem se odločil, da ostanem. Da si zaviham rokave, kot pišeš. Da bom skušal biti koristen ne le sebi, temveč tudi drugim. Da si tu postavim svoj dom, tu si v dvojini zgradim družino in sovzgajam otroke s svojimi izkušnjami, znanjem in vrednotami. Z napakami vred. In vse to me veseli. Kljub temu, da ne živimo v pravljični deželi. Vsak dan pa se trudim, da bi okolju okrog sebe ponudil vsaj majhen prispevek, da bo nekoliko lepše in prijaznejše. Ko boš nazaj pa bova ocenila ;-)
    Igor Gabrovec

    OdgovoriIzbriši
  3. Igor, hvala za komentar.
    Razumem, da ni vseeno kdo vlada. Vendar domnevna nenaklonjenost oblasti ne sme biti izgovor za pomanjkanje razvojnih načrtov.

    OdgovoriIzbriši
  4. Dragi Igor,
    ne jemlji tega osebno, a mislim, da je ideja "ostati za dobro manjšine" pogosto dosti manj altruistična kot se sliši. Za zamejstvo bi bilo zelo dobro, če bi marsikdo odšel v svet. Pa ne za vedno. Samo toliko, da bi si malce razširili zorni kot in spoznali razliko med resnično pomembnimi zadevami in zamejskimi monadami.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne gre za to. Pravim le, da svet okol sebe (manjšina,sredina,večina) spreminjaš, če hočeš, malo al dosti, dobro ali slabo, kot pač uspe, z vsakdanjim delom oz. z aktivnim življenjem. Tako vsaj mislim jaz. Zato mi ni treba, da se hudujem nad usodo, okoliščinami, dobrimi in slabimi ljudmi, vremenom, itd. Pogoji so taki in taki, stalno se spreminjajo (žal?) tudi neodvisno od nas. Na nas pa je, da se znova in znova znajdemo in v danih pogojih nadaljujemo svoj "načrt", pot do cilja, ko ga imaš. Vsak večer je hkrati obračun dneva in projekcija v nov dan ;-)
    igorgabrovec

    OdgovoriIzbriši
  6. Mislim, da je cilj clanka analiza stanja strateskega misljenja slovenske narodne skupnosti v Italiji (naj me urednik popravi, ce sem napacno tolmacil smisel prispevka). Zdi se mi ,da osebni nacin (ne)angaziranja ni tu pod vprasajem, saj vsakdo ima svoj nacrt pri katerem mora poiskati pot do cilja. Temeljno vprasanje pa je: obstaja sploh ena ali vec SKUPNIH strategij, kako ravnati v teh casih in resiti vsaj del problemov za bodocnost? Je nekje nakazan nek nacrt, ki bi lahko bil delezen SKUPNE SIRSE podpore, vodil do nekega cilja in bil ob vsaki (ne)dosezeni etapi delezen zgoraj navedenega "obracuna in projekcije"?
    Paolo Tanze

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne, predvsem skupnega, kar vem, ni.
      Ig

      Izbriši
  7. Hvala Igor za hiter in jedernat ogovor. Mislim da je to glavni razlog zaradi katerega ima lahko zunanji opazovalec upravicen vtis, da se v skupnosti nic ne premika in da vse stremi k ohranjevanju "statusa quo" kljub temu, da je veliko posameznikov in svetlih izjem, ki se na razlicne nacine aktivno trudi. Glede tega je prispevek Petra zadetek v crno.lp

    Paolo Tanze

    OdgovoriIzbriši