12.3.13

"Nezmage"


Pierluigi Bersani je pokazal svetu, kako lahko zapraviš volilno zmago. A izkazal se je že lani, ko je njegova stranka proti pričakovanjem izgubila več županskih tekem. Pogubnemu nagovarjanju italijanskih volilcev je takrat postavil piko na i s povolilnim komentarjem: »Smo 'nezmagali'.«
A volitev še ni konec. Aprila bodo v Furlaniji Julijski krajini izbirali guvernerja in obnovili deželno skupščino. Gre za pomembne volitve, kajti v italijanski pravni ureditvi imajo dežele veliko pristojnosti. Zato ni nepomembno, kdo je na oblasti v Furlaniji Julijski krajini. A kljub temu se Slovenci v Italiji na novo tekmo pripravljajo še bolj zmedeno kot ponavadi.
V levosredinski Demokratski stranki so s kandidatne liste odstranili Mirka Sardoča. Na internih volitvah za izbiro kandidatov v tržaškem okrožju je zbral krepko dovolj glasov. Ob Stefanu Ukmarju bi bil drugi slovenski kandidat, kar pa je po presoji demokratov preveč. Zato so Sardoča odmaknili, češ da bi si z Ukmarjem stopala na prste.
Problematično je tudi na levici, kjer stranke dosledno postavljajo več slovenskih kandidatov na svoje liste. A zadnje čase še bolj dosledno izgubljajo glasove. Zato je zelo vprašljivo, ali bodo sploh dosegle prag za vstop v skupščino.
Rešila naj bi se stranka Slovenska skupnost. Po načelu, da je treba manjšinskim listam olajšati izvolitev svojega predstavnika, za njo velja nižji vstopni prag. Toda: kaj bi lahko storil en samcati slovenski poslanec?
Vse to kaže, da bi morali Slovenci v Italiji razmisliti o taktični spremembi. Slovenska civilna družba bi morala pred volitvami najprej javno postaviti svoje zahteve. Nato pa bi počakala, da stranke v zameno za lepo število slovenskih glasov tekmujejo v nudenju pomoči Slovencem. Namesto tega pa se Slovenci zgolj potegujejo za kandidatna mesta na listah, ki kakemu posamezniku zagotovijo stolček, celotni skupnosti pa bore malo.
Drugačna politična taktika bi bila koristna zlasti zdaj, ko je Gibanje petih zvezdic v polnem zaletu. Za to novo stranko, ki bo najbrž spet zelo uspešna, ne kandidira noben Slovenec. Gibanje pa v svojem programu sploh ne omenja slovenske manjšine.
Hja, politika je tudi polje ustvarjalnosti. In spet se velja vprašati, ali so zavedni in neomajni Slovenci v Italiji vsaj količkaj ustvarjalni. Če že niso, naj se potem vsaj učijo od »nezmag«. Študijskih primerov ne manjka.

(Kapučino, Primorske novice, 8. 3. 2013)

1 komentar:

  1. Verzija, da so Sardoca krivicno "umaknili" iz liste je postala uradni mantra kljub temu, da je crno na belem dokumentirano ( http://www.primorski.it/stories/trst/219861/) , da se je sam Sardoc pri primarnih strinjal s teorijo, da 2 slovenca na isti listi " nista ustrezna" in je bil pripravljen na neko"ustrezno gesto". Ze prav, da nihce ni razumel kaj sploh ta "ustrezna gesta" pomeni, saj obrazlozitve ali demantiji po tem intervjiju kolikor mi je znano niso sledili, a izjava o neustreznosti 2 kandidatov ostaja. Problem ni torej samo v DS sami, a tudi v neki ocitni "bikomponentnosti" slovenske komponente v stranki sami. Paolo Tanze

    OdgovoriIzbriši