6.4.13

Veslač


V stari zbirki italijanskih smešnic, ki so jo še pred dvajsetimi leti prodajali po avtocestnih postajališčih, je tudi nazorna zgodba za današnjo rabo.
Italijani in Japonci se odločijo, da se bodo pomerili v veslaškem tekmovanju. Osemčlanski posadki obeh držav skrbno trenirata več mesecev vse do težko pričakovane tekme. Čolna na vodi sta povsem enaka, a japonski osmerec zmaga z veliko prednostjo. Šef italijanske odprave seveda ni zadovoljen. V želji, da bi naslednje leto zmagala Italija, naroči preiskavo o razlogih za porazen nastop. Skupina nalašč najetih ekspertov takoj ugotovi, kaj je bilo narobe. Na japonskem čolnu je sedem ljudi veslalo in eden je narekoval ritem. Na italijanskem osmercu pa je prijel za vesli en sam veslač, medtem ko so ostali določali tempo.
Po tem dognanju se v italijanskem taboru skrbno začnejo pripravljati na revanšo. Nova posebna komisija izdela strateški plan za uspešen nastop. Ob upoštevanju ugotovitve ekspertov, da so bile vloge na čolnu neučinkovito porazdeljene, se odloči za temeljito prestrukturiranje veslaške ekipe. Za edinega veslača sedejo štiri nadzorniki, dva nadnazornika in glavni direktor. Na drugi tekmi japonski čoln zmaga s še večjo prednostjo.
Iz leta v leto se zgodba ponavlja. Italijani vsakič skrbno porazdelijo vloge na čolnu, a zaostanek je vsakič večji. Zato naposled odslovijo veslača, vse člane raznih strokovnih komisij pa odlikujejo za izjemen trud in zasluge.
Kolobocije iz te namišljene smešnice zaskrbljujoče spominjajo na zaplete v stvarnem življenju. Vnema po sestavljanju posebnih komisij je namreč nalezla tudi Giorgia Napolitana, ki je na posvetovanjih s parlamentarnimi skupinami zaman iskal zanesljivega mandatarja. Zato je italijanski predsednik mimo demokratičnih pravil izbral deset modrecev, ki bodo v dveh delovnih skupinah preučevali poti iz krize. Medtem pa bo državo še naprej vodila Montijeva vlada, ki je odstopila decembra.
V Trstu ni drugače. Težave s škedenjsko železarno se vlečejo kot jara kača, župan Roberto Cosolini pa je po več sestankih našel zveličavno rešitev: tržaškemu poslancu Ettoreju Rosatu je poveril nalogo, naj poišče možne rešitve. Hkrati pa je župan v slabih dveh letih že zamenjal večino občinskih odbornikov.
V novi županski posadki je tudi Slovenec. Ediju Krausu želimo, da bi v morju odborov in komisij ne izpadel kot nesrečni veslač.

(Kapučino, Primorske novice, 5. 4. 2013)

Ni komentarjev:

Objavite komentar