22.4.13

Povečani Pordenone


Nihče ne govori več o Švici. A še pred nekaj leti so mnogi verjeli, da so pozitivne lastnosti alpske konfederacije prenosljive. Zdelo se je, da bo vsak čas nekdo vzel nekaj švicarskega blagostanja, ga spravil v kovček in ga čez hribe in doline prinesel v Evropsko unijo.
A v današnjih časih so se iluzije razblinile. Zdi se, da ni več čudežnih dežel, ki bi se po kakovosti življenja želele primerjati s švicarskimi kantoni. Tu pa tam slišimo kvečjemu za posamezne domislice evropskih mest, ki si v brk krizi upajo razmišljati dolgoročno. Tak primer je estonska prestolnica Tallin, kjer so od januarja vožnje z javnimi prevozi brezplačne.
Vendar v iskanju lepih zgodb se ni treba ozirati do Baltika. Blizu nas imamo Pordenone. Tam na zahodnem robu Furlanije ne mine vikend brez odmevnega festivala, sejma ali najmanj koncerta. Tamkajšnji politiki in investitorji so se očitno dobro ujeli. Kronski primer uspešnosti je septembrski knjižni sejem, ki si ga je leta 1999 zamislil takratni predsednik krajevne trgovinske zbornice Antonio Antonucci. Prireditev vsako leto privabi do sto tisoč obiskovalcev, kar je mali čudež. Mesto s 50.000 prebivalci gosti enega najbolj množičnih literarnih festivalov v Italiji.
To je paradoks Furlanije Julijske krajine. Knjižni sejem, kjer nastopi smetana italijanskih pisateljev in intelektualcev, prireja mestece brez književne tradicije. Obmorski Trst, kjer so se potikali Joyce, Saba, Svevo, Kosovel in drugi, pa se ni znal domisliti dostojnega praznika literature. Srednjeevropski festival, kakršen je Vilenica, bi po logiki prej sodil v Trst kot pa na Kras. A pač vemo, kakšna je tržaška miselna širina. Ozka.
Zato bi bilo dobro, da bi se Furlanija Julijska krajina ne nalezla inertnosti svojega glavnega mesta. Nevarnost pač obstaja. V nedeljo in ponedeljek bodo namreč volitve in obeti niso najboljši. Vsi trije glavni kandidati za deželnega guvernerja imajo nekaj napak. Dosedanji desnosredinski guverner Renzo Tondo in levosredinska izzivalka Debora Serrachiani sta ujeta v dogme in protislovja svojih koalicij. Kandidat Gibanja petih zvezdic Saverio Galluccio pa nima nobenih upraviteljskih izkušenj.
Morda pa se naposled vse dobro izteče in Furlanija Julijska krajina bo čez nekaj let Švica v malem z morjem vred. No, a za začetek bo že dobro, če bo zmagovalec volitev iz svoje dežele naredil povečani Pordenone.

(Kapučino, Primorske novice, 19. 4. 2013)

Ni komentarjev:

Objavite komentar