18.4.13

Opozorilni glas (Pred volitvami v FJK)


"In questo contesto si dovrebbe quindi ulteriormente rafforzare l'interazione tra il Governo regionale e le due organizzazioni di riferimento della minoranza slovena Skgz (Unione culturale economica slovena) e Sso (Confederazione delle organizzazioni slovene), per una progettualità condivisa nei vari ambiti di competenza, garantendo così alla minoranza slovena una maggiore soggettività."
(Iz programa Debore Seracchiani)


"Inoltre è giunto finalmente il tempo di dare piena applicazione e una fattiva valorizzazione della minoranza slovena, che non è riuscita ancora, completamente, a far valere i propri storici e riconosciuti diritti, sanciti dalle leggi dello stato e dagli accordi internazionali, specialmente nella provincia di Udine."
(Iz programa Gibanja petih zvezdic)


***

Prebiranje volilnih programov ni tako prijetno kot prebiranje romana. Peša zlasti slog: polno oguljenih fraz, zapletene stavčne strukture in marsikatera baročna poved brez smisla. Preberite na primer, kaj piše v programu Debore Seracchiani o slovenski manjšini. Naj se kar javi, kdor bi znal povedati, kako si kandidatka leve sredine zamišlja bodočnost Slovencev v Furlaniji Julijski krajini.
A programi ne povedo vsega. Odličen politik lahko spiše mnogo slabši program kot nepošteni in sebični politikant. Važna je inteligenca, ne pa pismenost. No, je sicer res, da gresta večkrat skupaj v korak, a na izražanje politikov in njihovo besedišče neizbežno kvarno vpliva birokratski jezik, ki preveva politične sobane in razprave.
Debora Seracchiani, ki jo je Youtube hipno izstrelil med zvezde, je na začetku svoje slave obljubljala spremembe in prenovo levo sredine. A šlo je za prevaro. Odvetnica se je hitro prepustila kuloarskemu lagodju. Izkazala se je za serijsko ustvarjalko tiskovnih sporočil, namesto da bi se pogosteje udeleževala sej evropskega parlamenta. Bila je večkrat na televiziji, premalokrat med ljudmi.
No, ni skrivnost, da ji ne zaupam. Ni mi na primer jasno, katere rešitve ponuja na področju infrastruktur. Ona je večkrat javno podprla načrt za hitro železnico, temu pa odločno nasprotuje kar nekaj strank v njeni levosredinski koaliciji. Skratka, tako kot te ure v Rimu, je tudi pri nas leva sredina - zlasti Demokratska stranka - usodno zmedena.
Leva sredina zaostaja za drugimi celo tam, kjer je štartala z zgodovinsko prednostjo. O Slovencih v Italiji zdaj jasneje pišejo pripadniki Gibanja petih zvezdic. Kako pogubno.
In vendar ... Še vedno verjamem, da izkušnje nekaj pomenijo. Iz tega vidika je leva sredina, ki jo imam raje od desne koalicije, zaneslivejša od Gibanja petih zvezdic. Čeprav brez navdušenja bom zato glasoval za eno od list v levosredinski koaliciji. Še ne vem, katero. A istočasno bom volil za predsedniškega kandidata Gibanja petih zvezdic. V opozorilo in svarilo tej nerazumni in nerazumljivi levi sredini.

Ni komentarjev:

Objavite komentar